Unii dintre clienții restaurantelor zâmbesc politicos dorind să pară că sunt împotriva proteinelor animale,dar tot ceafă de porc la grătar comandă!
Bineînțeles, se dezvoltă cu putere cercul veganilor cel al raw veganilor. Eu, personal, îi admir pe acești oameni,mai ales pe cei pe cei raw vegani, pentru că reușesc să înlocuiască cu brio, proteina animală cu o legumă care să le asigure aportul caloric și energetic necesar organismului și care să fie și delicioasă ( vorbesc despre cei care pot alege pentru ei, nu de copiii crescuți într-un anumit cerc alimentar).
Dar, astăzi scriu, pentru cei pentru care cea mai bună legumă rămâne tot carnea .
În restaurantele marilor orașe și în special în cele de la București, pe zi ce trece înflorește conceptul, "clientul alege cum vrea friptura ". În restaurantele mici, sau multe dintre cele ale orașelor de provincie doar unul , doi bucătari riscă să întrebe clientul cum dorește carnea pe farfurie, și asta pentru că, nu mă ascund după o perdea a bunului simț , foarte puțini bucătari dintre cei ai României știu să gătească o friptură după gustul celui care o comandă .
Deci dacă sunt printre dumneavoastră persoane sau cunoașteți persoane care își doresc friptura într-un anumit fel nu rămâne decât cumpărați un termometru pentru măsurarea temperaturii interioare și să treceți la treabă .
E mai ușor decât pare.
După cum spuneam, fripturile sunt de multe feluri. Deci,să începem cu începutul.
1. RARE este friptura bine facută la exterior, dar cu interiorul roșu , moale și rece. Pentru a obține acest tip de friptură trebuie să monitorizați temperatura interioară a bucății de carne, care trebuie să fie de 50- 55 de grade. Puneți de la foc mare pentru 2 minute pe fiecare parte .
2. MEDIUM RARE : friptura făcută la exterior cu interiorul cald, ferm, de un roșu ceva mai pal .Temperatura interioară este 55-60 de grade. Se pune la foc mare 3 minute pe fiecare parte.
3. MEDIUM este friptura cu roz la interior, temperatura 60-65 de grade, se pune la foc mare 5-6 minute pe fiecare parte.
4. MEDIUM WELL are foarte puțin roz în centru restul fiind maronie, 65-70 de grade temperatura interioară ; se pune la foc 8 minute pe fiecare parte.
5. WELL DONE este pătrunsă până în mijloc, maronie, tare la atingere cu de 70-75 de grade în interior , și se pune la foc 10-12 minute pe fiecare parte.
Mai sunt două categorii de fripturi mai rar întâlnite, încă în România:
CHICAGO STYLE care se face aducând friptura la gradul dorit conform celor de mai sus după care se pune rapid pe un grătar foarte bine încins și se "decorează" cu urmele acestuia.
PITTSBURGH RARE și BLACK AND BLUE care sunt fripturi cu o formă rapidă de preparare, la foc mare în urmă căruia carnea de la suprafață este arsă ,iar cea din interior este complet crudă .
Dacă nu aveți un astfel de termometru contorizați timpul de prăjire al bucății de carne.
Evident la un moment dat, după câteva încercări reușite, nu mă îndoiesc, vă veți obișnui cu felul în care se simte fiecare tip de friptură , și ,cu o simplă apăsare a degetului pe suprafața cărnii , veți știi în ce stadiu este prânzul sau cina dumneavoastră.
V-am făcut chef de un grătar de duminică?
SĂ AVEȚI POFTĂ!
fotografiile fripturilor au fost preluate de pe www.google.com
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu