Termenul de "vegan" de-a lungul timpului a fost interpretat în diverse feluri, de la excluderea alimentelor și produselor vestimentare în totalitate pentru o perioadă determinată de timp pentru purificarea fizică și siprituală ( un fel de post negru nud), până la excluderea în totalitate a alimentelor de origine animală.
Vegetarianismul era și este folosit și pentru a reduce riscul infarctului miocardic, al cancerului de colon, scăderea nivelului colesterolului în sânge la fel și cel al tensiunii arteriale, sau reducerea riscului cancerului de prostată, acestea pe lângă faptul că detoxifiază organismul, ceea ce este propice unui nivel calitativ mai ridicat al vieții.
Diferența dintre vegetarianism și veganism este aceea că primul definește o dietă, iar cel de-al doilea un mod de viață. Spre deosebire de vegetarieni care consumă lapte, brânză, ouă, miere, veganilor le este interzis cu desăvârșire consumul produselor de sorginte animală, dar și purtarea hainelor ( blănuri) care provin de la animale.
Aceasta este versiunea vegetariană a piramidei nutriționale care, cu toții știm, că în mod normal conține produse de origine animală, deși în mod normal este impropriu spus deoarece cei care practică acest mod de viață consideră această piramidă perfect normală, și, sinceră să fiu, nici mie nu mi se pare altfel!
Conceptul de raw-vegan este unul relativ nou în aria noastră culinară. Am experimentat niște priviri mirate la auzul acestuia, deci să-l definim.
Raw-veganismul este o dietă care combină veganismul cu un alt concept și anume acela de alimentație crudă. Exclude cu desăvârșire alimente de origine animală, dar și pe cele gătite la o temperatură mai mare de 48 de grade Celsius.
O alimentație raw- vegană include plante crude, semințe , germeni diverși, alune, nuci și alte oleiaginoase de toate tipurile, ulei de plante, plante de mare precum algele, sucuri de fructe crude și alte ierburi aromatice.
Acesta, raw-vegan , este conceptul mamă, care are diverse ramificații cum ar fi "frutinism", "sucunism", sună ciudat, dar ele chiar există.
Alimentația raw-vegan, cel puțin în România, a prins rădăcini destul de adânci în industria dulciurilor, acestea fiind extrem de sănătoase și începând să aibă căutare, restaurante de acest tip,însă, fiind la acest moment, un număr redus.
Introducerea fiind făcută, zilele următoare vă voi prezenta câteva preparate raw-vegan care vă vor stârni interesul pentru a le încerca!
Home
»
Povesti Culinare
»
Vegetarian, vegan, raw-vegan
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu