Culinaria
Cele mai ieftine
si usor de facut retete.
Home » » THE HUNDRED FOOT JOURNEY CARTE VERSUS FILM SAU FILM VERSUS CARTE ?

THE HUNDRED FOOT JOURNEY CARTE VERSUS FILM SAU FILM VERSUS CARTE ?

Articol de Unknown in 10 iulie 2015 | 14:45



Tare mi-aș dori ca această postare să fie una pe un ton prietenesc , fără prea multe perdele trase sau menajamente căci fiecare dintre noi avem propriile păreri, de aceea , îmi permit, să mi-o exprim în mod elegant dar liber fără a-i peria pe cei care iubesc filmul , ori pe cei care adoră varianta tipărită. 

 Nu sunt critic de film, nu sunt niciun fel de critic, ci un simplu spectator aflat în conul lui de umbră care a vizionat filmul de treizeci de ori ( fără niciun fel de exagerare) și a citit cartea pe nerăsuflate, simțind cât este de greu să o lași din mână. 
 
 Madame Mallory și micul bucătar indian transpus în Război în bucătărie a devansat cu mult preferatul de până acum în materie de filme în domeniu și anume "Julie &Julia", și nu mai are mult până să devanseze, în materie de literatură "Inferno" a lui Dan Brown care ocupă locul fruntaș. 
 
 
 Veți spune, și aveți dreptate, că cele două opere literare nu aparțin aceluiași gen de literatură și nu are cum, una să devanseze o alta atâta timp cât sunt în sfere diferite. Nu voi dezbate această problemă, voi trece direct la opiniiele conturate în urma analizei și comparării cărții și a filmului 
 
 Încep cu concluzia de această dată .Ciudat nu? 
 
 Niciodată filmul nu are legătură mai mult de 50% cu cartea, și în acest caz cred eu, filmul nu are nici 30% legătură cu cartea din moment ce nici personajele nici firul poveștii pionului principal, Hassan, care este, de fapt micul bucătar indian, nu sunt respectate.
 

 
    În carte aventura lui Hassan este strâns legată de cea a tatălui, a fraților, a unchiului și a mătușii precum și a bunicii răpuse de o demență demoralizatoare. În film Hassan este însoțit doar de către tată și de către frați. 
 
 În carte aventura se petrece în orașul fracez Lion, filmul specifică Saint Antonie. Filmul o înfățișează pe Margret încă de la început, cartea specifică clar faptul că, ea apare mult după ce familia se stabilește în oraș. Povestea de dragoste, scrisă, dintre cei doi consumându-se încă înainte ca Hassan să plece la Paris, iar cea ilustrată după revenirea lui acasă. 
 
 Casa cumparată în film,, un fost restaurant" , de fapt era o frumoasă moșie care nu avea nicio legătură cu domeniul culinar, pe care ei, indienii gălăgioși o transformaseră într-un restaurant unde Hassan învață să gătească opus a ceea ce ni se ilustrează, și  anume faptul că micul indian era extrem de priceput în ale artei culinare
 Porumbelul cu sos de trufe pe care baiatul i-l prezintă doamnei Mallory în film, este inexistent în carte, perioada de școlarizare la "Le Saule Pleureur ", restaurantul doamnei Mallory tradus simplu dar pătrunzător 'Salcia Plângătoare" este de ani de zile nu de 6 luni cum ni se arată, incendiul de la "Maison Mumbai", provocat în ecranizare de către Jean Pierre, chef-ul  de cuisine a lui Mallory, este inexistent , în carte subliniindu-se accidentul cauzat de însăși doamna, care apropos în film e patron de restaurant, în carte este un chef bucătar iscusit, datorită faptului că Abbs Haji, tatăl lui Hassan, pusese la cale tăierea salciei plângătoare, emblemă a restaurantului, din nou, fiind total absentă în film. Hassan apare ars la ambele mâini când de fapt arsurile le avea pe coapse, mâinile nefiindu-i atinse. 
 
 
 Madame de Mallory  în film respectiv Gertrude Mallory în carte, are un restaurant cu trei stele Michelin nu două cum arată filmul, Hassan neavând chiar niciun amestec în primirea celei de-a treia stea cum înfățișează, la final, ecranizarea. 
Abbs și Gretrude nu au niciodată nicun fel de apropiere fizică sau emoțională, finalul  nefiind cel fericit din film, indianul murind înecat cu un copan de pui, Mallory în urma unei pneumonii cauzată de lunga perioadă de spitalizare pentru a recupera un picior rupt din cauza alunecării pe scările care duceau înspre apartamentul ei de la manasardă
 
.
 Jean Pierre nu este aruncat afară din restaurant, ba , dimpotrivă, i se lasă acesta moștenire după decesul maitressei 
 
 "Le Chien Mechant”, restaurantul dat ucenicului , aflat în Paris, despre care nu se pomeneste în film, unde,renumitul, chef Hassan Haji primește cea de-a treia stea Michelin datorită faptului că se hotăraste să nu mai copieze niciun fel de rețetă greoaie, ci să gătească extrem de simplu, mai exact să dea o notă persoanală preparatelor pe care angajații lui i le propun că fiind cele mai populare din zonele lor de baștină. 
 
 Margret nu are , până în final , niciun fel de relație amoroasă de lungă durată cu băiatul indian, nu rămân împreună până la adânci bătrâneți, cartea terminându-se oarecum în coadă de pește, cu aceasta mutându-se la Paris, divorțată fiind de un bărbat ce se dovedește a fi "o brută”, cu doi copii și angajată sous chef de către unul dintre prietenii lui Hassan, în casa acestuia, plănuind împreună cu Mehtab ( sora lui Hassan), petrecerea acestuia pentru cele trei stele primate. 
 
 
 De Paul Verdun, cel care îl propulsează pe Hassan chiar și după moartea lui ( a lui Paul ), un chef foarte cunoscut și apreciat în Franța, care , pare a se sinucide odată cu aflarea punctajului scăzut pe care Ghidul Michelin i-l dăduse în acel an ( cinci puncte în minus), în film nu se pomenește absolut nimic, la fel cum nu se amintește de micul restaurant Indian "Madras”, în fața căruia Hassan resimte dorul extrem de mamă și de casă, acest fapt fiind înfățișat în film, în bucătăria restaurantului de la care Hassan pleacă înspre Lion când, un subaltern se prezintă cu o caserolă de mâncare cu specific Indian gătită de către soția sa. 
 
 Asemănări sunt extreme de puține, spre exemplu, modul în care mama lui Hassan moare în incendiul din India sau faptul că madame Mallory este piatra temeliei carierei lui precum și numele restaurantelor celor doi (   Maison Mumbay și Le  Saule Pleureur )
 
 
 
 Îmi dau seama că într-un film trebuie extrase punctele principale ale unei cărți, dar măcar firul epic și numele personajelor puteau fi păstrate! 
 
 Citiți, deci, cartea, vizionați filmul și trageți concluzii! 
Ceea ce vă pot garanta, este faptul că, veți rămâne cu foarte multe și că se va dovedi a fi o experiență!!!! 
 
 
 
*Sursa imaginilor: www.google.com / www.youtube.com

SHARE

Autor Unknown

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu